Influencer Marketing Hakkında Her Şey!
Son zamanlarda sosyal medyanın işlevsellik kazanmasıyla birlikte çeşitli pazarlama modelleri ile karşılaşmaya başladık. Pandeminin hayatımıza girmesi ile birlikte internette geçirdiğimiz zaman artmaya başlayınca sosyal medya platfromları pazarlama modelleri ile önem kazandı. Her geçen gün içeriklerini genişleterek interneti global pazarlama aracı haline getiren sosyal medya platformları, bizleri yeni bir meslek ile tanıştırmış oldu: Influencer Marketing! Siz değerli okuyucularıma bugün Influencer Marketing’i tanıtarak, aklınıza takılan soru işaretlerini aydınlatmaya çalışacağım. Hazırsanız başlayalım! Öncelikle Influencer nedir, kimdir, türleri nelerdir, tam olarak neler yaparlar bunlara değinelim…
Influencer Nedir ve Ne İş Yapar?
Sosyal medya platformlarının büyüyüp çeşitlenmesiyle birlikte sosyal medya platformları hayatımıza girdi. Influencer kelimesi “etkilemek” kelimesinin İngilizcesi olan Influencer’dan türemiştir. Influencer olarak adlandırılan bu kişiler, sosyal medya platformlarında takipçi sayısı fazla ve büyük kitleler tarafından takip edilen ve takipçilerini günlük hayatlarındaki yaptıkları faaliyetler ile etkileyen kişiler olarak tanımlanır. Kısacası Influencer’ın genel tanımı; çeşitli markalar ile belli bir ücret karşılığı ile anlaşan ve o markaların ürünlerini takipçilerine sohbet yoluyla pazarlayan kimselerdir. Bu kişiler, iş birliği içinde oldukları markaları sosyal medya hesaplarında tanıtır ve kendilerine özgü bir üslup ile takipçilerine baskı yapmadan ürünü satın almaya teşvik eder.
Influencerlar da kendi içlerinde gruplandırılmaktadır. O grupları da sizler için aşağıda tek tek sıraladım. :)
Takipçi Sayısına Göre Influencer Çeşitleri
Mega Influencer: Takipçi sayısı 1 milyondan fazla olan kişilere Mega Influencer olarak tanımlanır. Mega Influencerlar, geniş kitlelere çok kısa bir zamanda etkin bir biçimde hitap ederler. Buna örnek olarak dünyaca ünlü pop starlar vs. verilebilir. Sizce Rihanna sizi de istediği gibi influence etmiyor mu? :)
Macro Influencer: Macro Influencerlar, Mega’ya göre az ancak yine de geniş kitlelerce tanınan kişilerdir. Macro Influencerlar ünlü ve tanınan markalar ile ortak iş birliğiyle ürün tanıtırlar. Günümüzde yeni bir meslek haline gelen Macro Influencer, güncel pazarlama modellerinden biri olarak kabul görmektedir. Bu gruba; dünyaca ünlü olmasa da kendi ülkelerinde geniş kitlelerce tanınan kimseler örnek verilebilir.
Micro Influencer: Takipçi sayısı Macro’dan da az olan kişiler Micro Influencer olarak tanımlanır. Micro’ya da yemek tarifleri veren kadınların sosyal medya hesapları örnek verilebilir.
Nano Influencer: Sosyal medya platformlarında takipçi sayısı 1000’in altında olan kişilerdir. Takipçi sayısının az olmasına rağmen markalarla ortak reklam iş birliği içerisinde olmayı başaran bu Influencer grubu kendi tanınırlığını gün geçtikçe takipçi sayısını artırmaya başarırlar.
Influencer Marketing Nedir?
Günümüzde Influencer Marketing olarak tanımlanan bu yeni reklam modeli, geniş kitlelere kısa zamanda ve kolayca hitap edebilen bir pazarlama modelidir. Bu tarz avantajlı olanaklar sunan Influencer Marketing, en fazla tercih edilen ve en yüksek dönüşüm alan reklam modellerindendir. İstatistikleri incelediğimiz zaman da 100.000 ve üstü takipçili bir influencera geri dönüş oranları %1,5 – %2,8 arasında değişkenlik gösterirken, 20.000 takipçili influencer’a geri dönüş oranı ise %10 -%20’dir.
Influencerlara Neden Güveniyoruz?
90’lı yıllarda televizyon kanallarında izlediğimiz oyuncuların, mankenlerin ya da tv şovmenlerinin kullandığı ürünlere ulaşmaya çalıştığımızı hatırlarsınız. Hayranlıkla izlediğimiz bu kişiler, hangi ürünleri kullanıyorsa o ürünlerin kaliteli ve güvenilir olduğunu düşünürdük. Şimdilerde ise internetin evlerimize girmesiyle birlikte televizyon çağı neredeyse sona erdi ve durumlar değişmeye başladı. İnternet çağının ünlüleri ise; Influencerlar yani internet fenomenleri oldu. Influencerlar, kendi yaşam tarzlarını takipçilerine özendirerek onlar gibi yaşama isteğini takipçilerinde uyandırmayı başardılar. Bu neden dolayı Influencerların tanıttıkları ürünlere ister istemez güven duymaya başladık.
Peki Influencer Nasıl Olunur?
Eğer siz de Influencer olmak istiyorsanız gelin atmanız gereken bu adımları birlikte inceleyelim.
Hedef Kitlenizi Tanıyın
Öncelikle kendinizi başarılı bulduğunuz ya da başarılı olmak istediğiniz bir alan seçin. Oyun eleştirmeni olarak bir internet fenomeniyseniz oyun satan markalar ile belli bir ücret karşılığında anlaşarak sevdiğiniz ürünleri takipçilerinize kendi hesabınızda tanıtabilirsiniz.
Ürünü Tanıtırken Baskı Yapmamaya Çalışın
İlginizi çeken ürünlere sahip herhangi bir markayla anlaştığınız ürünlerini takipçinize alması için baskı yapmamaya çalışın. Ayrıca ürününüzü tanıtırken olabildiğince doğal olmayı unutmayın :).
Kullanmadığınız Ürünleri Tanıtmayın
Sizi severek takip eden takipçileriniz zannettiğinizden sizi oldukça fazla tanırlar ve günlük hayatınızda hangi tarz ürünleri kullanabileceğinizi az çok tahmin edebilirler. Günlük hayatınızda kullanmayacağınız ürünleri takipçilerinize influence etmemeye çalışın. Çünkü takipçileriniz samimi olmayan bu davranışınız nedeniyle sizi artık doğal bulmaz ve takipten çıkarabilirler.
Tanıtacağınız Ürünleri Önceden Deneyimleyin
Daha önce adını duymadığınız markaların ürünlerini takipçilerinize tanıtmayın. Markayla anlaşma yapmadan ürünü araştırın.
Takipçilerinize Hediyeler Gönderin
Veeee tebrikler! Sonunda tanıttığınız ürünler sayesinde başarılı bir Influencer olarak artık siz de büyük bir marka haline geldiniz. Marka sadakati oluşturmak ve takipçilerinizin sizi hiç takipten çıkarmamasını istiyorsanız takipçileriniz hediyeler gönderebilirsiniz.
Diğer Influencerlar İle Aynı Projelerde Yer Alın
Kitlenizin dışında daha da geniş kitlelere hitap etmek istiyorsanız diğer Influencerlar ile aynı projelerin içinde yer alabilirsiniz.
Bugünlük yazımızın sonuna geldik değerli okuyucularım. Umarım Influencer Marketing için yazdığım bu yazıyı yararlı bulmuşsunuzdur. Bir başka blog konusunda buluşuncaya dek hoşça kalın! :)
P.S: Bu arada Metaverse hakkındaki yazımı okumadıysanız, linke tıklayıp yazıma ulaşabilirsiniz.
Yağmur SARIOĞLU
Woxx Group Brand Management